Február 28, mai névnap: Antónia és Elemér

Ha téged is érdekel, hogy milyen névnap van ma ?, hogy ismerőseid, családtagjaid mikor ünneplik névnapjukat, látogass el a mainevnap.hu-ra. Itt a főoldalon látható az éppen aktuális, hivatalos mai névnap. Február 28.-a, mai névnap: Antónia és Elemér. Ezen felül még a következő nem hivatalos névnapok is erre a napra vannak rögzítve: Antoniett, Antonietta, Ilmár, Oszvald, Ozsvát, Román.

Mai névnapunk, az Antónia latin eredetű női név, az Antonius (magyarul Antal) férfinév olasz női párja. Antónia jelentése: herceg, fejedelem, elöljáró. Az Antóniából képzett nevek is származnak, mint az Antonella: olasz becenévből származik, az Antoniett: francia kicsinyítőképzős változat, az Antonietta: olasz kicsinyítőképzős változat, az Antoanett és a Ténia: mely bizonytalan eredetű név, talán az Antónia vagy egy -ténia végződésű név beceneve.

Az 1990-es években az Antónia ritka, az Antonella igen ritka név volt, Az Antoniett, Antonietta és Ténia szórványosan fordult elő, míg az Antoanett nem volt anyakönyvezhető, a 2000-es években egyik sem szerepel a 100 leggyakoribb női név között. Antónia névnapja van még:  január 17.-én, február 28.-án (szökőévben február 29.), április 29.-én, május 3.-án, május 4.-én, és május 10.-én.

Másik mai névnapunk, az Elemér bizonytalan eredetű régi magyar férfinév. Korábban Ilemer formában volt használatos, mai formájában Vörösmarty Mihály és Jókai Mór újította fel. Előfordulhat, hogy a szláv Velimir névből származik, melynek jelentése: nagy és béke, de eredhet a germán Elmar névből is, melynek elemei nemest és hírest jelentenek. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között. Elemér névnapja van még február 20.-án, február 28.-án (szökőévben február 29.), augusztus 25.-én,  augusztus 28.-án,  és október 9.-én.